Cep telefonundan dizüstü bilgisayara kullandığımız birçok cihazın şarj edilebilir pili var. Bu cihazlar genellikle lityum iyon polimer adı verilen bir tür Li-ion pil kullanıyor. Li-ion piller güvenli, hafif ve görece ucuz olmasından dolayı tercih ediliyor.
Öte yandan günlik hayatın bir parçası olan pilli cihazların en olmadık zamanda şarjının bitmesi modern insanın sıkıntılarının başında geliyor. Şarj edilebilir piller zaman içinde depolama kapasitesini kaybetmeye başlıyor. İlk aldığınızda bir gün boyunca rahatlıkla kullandığınız bir cep telefonunu bir yıl sonra akşam olmadan bataryası biter hale gelebiliyor.
Li-ion pillerin ömrü şarj döngü sayısı ile tanımlanıyor. Ortalama 300 ile 500 şarj döngüsünden sonra Li-ion pillerin depolama kapasiteleri önemli ölçüde düşüyor. Muhtemelen önümüzdeki 30 yıl içerisinde çok uzun ömürlü pillerin çıkmasıyla sorun tümüyle çözülecek olsa da bugün için yapabileceklerinize göz atalım:
Nasıl şarj edilmeli?
- Pili %20 ila %80 oranında kullanın.Piller tümüyle bittiğinde ya da tam doluluğa yakın olduğunda daha çabuk yıpranıyor.
- Cihazınızı gece şarja takmayın. Bu durumda pil uzun bir süre %100 dolulukta durduğu için ömrü kısalıyor. Üstelik mini şarj döngüsü (%100 > %99 > %100) pil ömrüne olumsuz etki ediyor. Bazı kabloları cihaz bataryası dolduğunda güç akışını otomatik keserek pil ömrünü uzatmayı sağlıyor, bulabilirseniz bu tür kabloları kullanın.
- Hızlı şarj özelliğini pek fazla kullanmayın. Bazı cihazlarda hızlı şarj kapatma ayarı bulunuyor. Cihazların pillerini kısa sürede doldurmak için hayli faydalı olsa da pil ömrünü önemli ölçüde kısaltıyor. Bu özelliği acil durumlar dışında kullanmamaya gayret edin.
- Cihazı oda sıcaklığında kullanın. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk, pil ömrünün kısalmasına neden oluyor. Özellikle gece yatarken yastık altına konulan cihazlar aşırı ısınabiliyor, hatta tehlikeli yaralanmalara neden olabiliyor.
- Cihazınız bataryası dolarken yoğun güç gerektirecek şekilde kullanmayın. Oyun oynamak yüksek çözünürlüklü video izlemek gibi cihazın sınırlarını zorlayacak işlemle, yüksek voltaj ve yüksek sıcaklık ile birleişince pil ömrünü kısaltıyor.
- Cihazlarınızı uzun bir süre kullanmamayı düşünüyorsanız pil ömrünü %70 civarında bırakın ve serin bir yerde muhafaza edin. Pilleri tam dolu halde bırakmak yıpranmalarını hızlandırır.
- Tüm bu tavsiyelere rağmen, onun pilin bir zamanda oldugumuzu düşünüyorum. Ne kadar temizebiliyorsa bir zaman sonra da pilini temizlemek gerekebilir.
ALINTI: MAKEUSEOF, Businessinsider
Yorum Yap