İnternetten alacağınız bir giysinin kumaşını cep telefonunuzun ekranına dokunarak hissetmek ve ona göre karar vermek ister misiniz?
Dokunma teknoloji, diğer adıyla haptik teknoloji sayesinde bu konfora erişmeye az kaldı. Haptik teknoloji savunma sanayiinden tıbba, eğitimden günlük hayata pek çok alanda kullanılabilecek. Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Çağatay Başdoğan haptik teknoloji alanında önde gelen bilim insanlarından biri.
Dokunsal geri bildirimin, cep telefonlarının dokunmatik ekranlarında, çeşitli dokunmatik yüzeylerde, tablet bilgisayarlarda, kiokslarda ve büyük ekranlarda etkileşim kanalı olarak kullanılması. Bu alanda yeni uygulamalar geliştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalardan biri, dünyanın en çok atıf yapılan bilimsel dergilerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’ nda yakın zaman önce yayımlandı. Bu çalışmalarında, Prof. Dr. Başdoğan ve ekibi parmağın gerçek temas alanının, elektriksel indüksiyon yoluyla bir dokunmatik ekranda dokunsal geri bildirim sağlanmasıdır. Kritik bir rol oynadığını gösterdi. Kapasitif bir dokunmatik ekranın iletken katmanına bir voltaj sinyali uygulandığında, parmak ile dokunmatik ekranın yüzeyi arasında bir elektriksel çekim kuvveti meydana geliyor. Bu voltaj sinyalinin genliği, frekansı ve dalga şeklini değiştirerek dokunmatik ekran üzerinde sürtüne modülasyonuna dayanan zengin bir dokunsal efekt seti üretebiliyor.
Prof. Dr. Başdoğan dokunsal geri bildirimin dokunsal geri bildirimin dokunmatik ekranlara entegrasyonunun, kullanıcı ara yüzü tasarımı, internet üzerinden alışveriş, oyun ve eğlence, eğitim, sanat ve daha birçok alanda yeni uygulamalara yol açacağını umut ediyor. Bu teknoloji sayesinde, ileride internetten satın aldığınız giysinin dokusunu hissetmek yada cep telefonu ekranınızda beliren tuşların kenarlarını hissederek ekrana bakmadan bir numara çevirmek, arabada radyonun sesini artırmak için ön paneldeki dokunmatik yüzeyde görüntülenen dijital bir düğmeyi çevirmek, görme engelli bir kişinin binada gezinmek için bir tablet üzerinde görüntülenen dokunsal bir haritayı kullanması, çocukların sınıfta kullanılan bir dokunmatik ekranda egzotik bir hayvanın derisini hissetmesi mümkün olabilecek.
Aslında günümüzde dokunsal geri bildirim teknolojisi belli ölçüde kullanılıyor. Cep telefonlarında sayılar veye harfler tuşlandığında hissedilen titreşim, dokunsal geri bildirim teknolojisinin bir örneği. Fakat bu yolla bize sağlanan geri bildirim sadece mekanik titreşim bazlı olduğu için kısıtlı. Prof. Dr. Başdoğan ve ekibi ise ekran üzerinde sürtünmeyi kontrol etmeyi sağlayan bir teknoloji geliştirdiler. İşte bu sayade, internetten alacağınız bir giysinin dokusunu parmağınızı ekranın üzerinde gezdirmediğinizde hissedebileceksiniz.
Kaynakça: 1000kitap, KoçÜniversite
Yorum Yap