Boyundan aşağısı felçli olan kişilerin kendileri için özel olarak geliştirilmiş bilgisayar ve yazılımlar kullanmadan çevresiyle iletişim kurması oldukça zor.
Servikal omurilik yaralanması veya beyin sapı felçli olan insanlar için motor korteksten gelen sinyaller uzuvdan “kesildi”. Bu sinyalleri beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) ile tahrik edilen kas aktivasyonu yoluyla yeniden birleştirmeye çalışıyoruz. İntra-kortikal implantlar beyindeki elektriksel sinirsel aktiviteyi alır ve bu bilgileri, istenen hareketlerle ilişkili sinyallerin kodunun çözüldüğü bir bilgisayara gönderir. Bilgisayar daha sonra uzuv hareketini indükleyen implante edici uyarıcı elektrotlar aracılığıyla kaslara elektriksel uyarılar gönderir.
Beyin dalgalarıyla elektronik cihazları kontrol etme konusunda uzun zamandır çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki yıllarda beyin dalgalarıyla iletişim dış dünyaya bağlantı kurmak için yeni bir yöntem olarak günlük hayatımızda yer alabilir. Stanford Üniversitesi’nde Dr. Paul Nuyukukian öncülüğünde yayımlanan makaleye göre beyin implantı yapılan felçli hastalar sadece düşüncüleriyle hiçbir özelleştirme yapılmamış tabletleri kullanarak internette gezinebiliyorlar. “BrainGate2” adı verilen sistem özellikle felçli ve engelli kişilerin hayatlarını değiştirebilir.
Beynin hareket merkezi olarak adlandırılan motor kortekse yerleştirilen elektrot dizileri deneye katılan üç kişinin de ekrandaki fare imlecini başarıyla hareket ettirmesine olanak sağladı. Elektrotlar hastaların fare imlecini hareket ettirmeyi düşünürken yaydıkları beyin dalglarını algılayarak bir yazılıma aktarıyor. Böylece, hastalar sadece düşünceleriyle elektronik posta göndermek, internette gezinmek, sipariş vermek, hatta dijital piyano çalmak gibi eylemleri gerçekleştirebildi.
Çalışmaya katılan hastalar sistem üzerinden yazışarak birbirleriyle konuşmayı da başardılar. Makaleye göre kullanılan tabletlerin klavyelerinin özelleştirilmesi ve erişilebilirliği artıracak bazı ek yazılımların eklenmesiyle çok daha doğal bir kullanım söz konusu olabilecek. Bu tür çalışmalar engellilerin hayata bağlanması açısından hayli kıymetli. Üstelik gelecekte insanların yeni yöntemlerle iletişim kurabileceğini göstermeleri açısından ayrı bir öneme sahipler.
BrainGate ilk olarak Brown Üniversitesi Nörobilim Bölümünde araştırmacılar tarafından biyo-teknoloji şirketi Cyberkinetics, Inc ile birlikte geliştirildi. BrainGate Company, fikri mülkiyeti ve ilgili teknolojiyi Cyberkinetics’ten satın aldı ve BrainGate ile ilgili fikri mülkiyete sahip olmaya devam ediyor.
KAYNAKLAR: JOURNALS, BİLİM VE TEKNİK ,IFLSCİENCE
Yorum Yap