İnternette aradığımız içeriğe ulaşmak için kullandığımız arama motorlarının başında gelen Google, aradığımız sözcüklerle en uyumlu olan içeriği bize sunmak için karmaşık yöntemler kullanıyor. Arama algoritması olarak adlandırılan bu yöntemler değişen şartlara göre sürekli güncelleniyor. Google, kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından geliştirilen PageRank adlı algoritmayı kullanarak işe başladı. Bu algoritma web sitelerini başka siteler tarafından referans gösterilme sayısına göre sıralıyor. Örneğin “bilim” sözcüğüyle ilgili birçok site bilimteknik.tubitak.gov.tr adresini referans gösterirse Google’da “bilim” sözcüğü aratıldığında PageRank algoritmasına göre dergimizin web sayfası üst sıralarda çıkar. Ancak zaman içinde algoritmada birçok değişiklik yapıldı.
Geçtiğimiz günlerde Google algoritmasında önemli bazı yeni değişiklikler yapacağını duyurdu. Artık arama sonuçlarını sadece sözcüklere göre değil yazılan cümlenin anlamına göre bağlaç ve ekleri de dikkate alarak göstermeye başlayacak. Örneğin daha öncesinde “ABD’den Brezilya’ya vize gerekir mi” diye arattığınızda Brezilya’dan ABD’ye vize gerekir mi sorusunun cevabı da üst sıralarda çıkıyordu. Yeni değişikliklerle bu gibi aramalarda daha iyi sonuçlar elde edilebilecek. Şimdilik İngilizce diliyle başlayan güncelleme ilerleyen zamanlarda diğer diller için de yapılacak.
Her ne kadar Google arama sonuçlarının tamamen programa dayalı olarak belirlendiğini, insanlar tarafından hiçbir müdahalenin yapılmadığını iddia etselerde. Arama sonuçlarının manipüle edildiğine dair birçok eleştiri alıyor. Geçtiğimiz günlerde Wall Street Journal tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Google arama sonuçlarında büyük firmaları küçük firmalara göre daha üst sıralara çıkarıyor. Göçmenlik gibi hassas konularda bazı sonuçları gizliyor veya tümüyle engelliyor. Google arama algoritmasının tam olarak nasıl çalıştığını açıklamadığı için bu tartışmalar sürmeye devam edecek gibi görünüyor
Yeni bir olay değil.
Google’ın mobil dostu internet sitelerine destek olacağı bir süredir biliniyordu. Google algoritma sisteminde hemen değişikliğe gitmeyerek site sahiplerine vakit verirken, sitelerin bu değişimden gelir kaybı yaşamamalarını tercih ediyor. Ancak Google’ın uyarılarına rağmen yeniliğe uymayanlar için ise elbette yapacak bir şey yok.
Doğru bilgi sunan yükselecek.
Google’ın bir süredir üzerinde durduğu bir diğer madde de bilgi güvenliği konusu. Sitelerin kullanıcılarına sunduğu verilerin doğruluğunu araştıran ve bu konuda Bilgiye Dayalı Güven Algoritması geliştiren Google ekibi, şu an itibariyle bilinen 2.8 milyar bilginin yer aldığı bilgi kasasından faydalanılacak ve doğru bilgiyi sunan arama sonuçlarında üst sıralara tırmanacak. Ancak Google bu konuda henüz detay paylaşmış değil.
İnternet kullanıcılarının en çok tercih ettiği arama motoru Google, 21 Nisan’da Deep Link isimli yeni arama algoritmasını faaliyete geçirecek. Yeniden yazılacak kurallarla mobil uyumlu web siteleri daha üst sıralarda yer alırken, aramalarda karşımıza çıkan alakasız sayfaları elenecek ve son kullanıcının hayatı pratikleşecek.
Kaynakça: Teknolojide , Bilim ve Teknik
Yorum Yap