Refleksif bir tepki olan hapşırma eylemi, burun mukozasına ulaşan partiküllerin sinir hücrelerini uyarmasıyla başlar. Mesajı alan beyin, yabancı maddenin vücuttan uzaklaştırılması için yüz, boğaz ve göğüs bölgesindeki kasları harekete geçirir.
Uyku için vücudumuz yatay konuma geldiğinde burun mukozası şişerek dış uyaranlara karşı daha hassas duruma gelir. Ancak bu hassasiyet, uyku sırasında daha az hareket etmemiz ve yatak odamızdaki hava akışı azlığından dolayı burnumuza girebilecek partiküllerin sayısının azalmasıyla dengelenir.
Kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamak isteyen beynimiz, uykumuzun rüya gördüğümüz REM evresinde bazı nörotransmiterlerin salımını engelleyerek motor nöronları uyarılamaz hâle getirir. REM atonisi adı verilen bu süreçte hapşırmanın da dâhil olduğu tüm refleksif tepkiler bastırılır.
REM evresi dışında kalan ve uykumuzun çoğunluğunu oluşturan NREM adlı bölümlerde ise kaslarımız çalışabildiği hâlde, burnumuzda hapşırmayı tetikleyen trigeminal motor nöronları baskılanmaya devam eder.
Uyku esnasında burun mukozası fazlasıyla uyarılırsa beynimiz atoniyi sonlandırır. Kasları ve motor nöronları çalışır duruma getirir. Kısa bir uyanıklık ile hapşırma gerçekleşir ve uykuya devam edilir.
Bununla birlikte, bitkisel hayattaki hastaların da uyku ve uyanıklık döngüleri bulunur. Sadece uyanıklık döngülerinde hapşırabilirler.
Hapşırma gerekli bir reflekstir
Hapşırma solunum yolunu uyarıp vücudun refleks göstermesine sebep olan durumdur. Hapşırmayla birlikte akciğerlerdeki hava hızla dışarı atılır. Sağlık için gerekli bir harekettir. Hapşırmak önlenebilir bir durum değildir. Üstelik önlemek kimi durumlarda beyin kanaması dahil olmak üzere çok ciddi sonuçlar doğurabilir…
Arka Arkaya Hapşırma Durumu
Arka arkaya hapşırma durumu alerji ihtimalinin olduğunun göstergesidir. Alerji durumunun netleşmesi için doktor kontrolü şarttır. Bazen de arka arkaya hapşırmalar genetik sebeplerle de olabilmektedir. Bu tür durumlarda hapşıran kişiye öneri, bulunulan mekanda ortamın havalandırılmasıdır.
Hapşırık Nasıl Geçer?
Hapşırmanın mutlaka bir sebebi vardır. Bunlardan ilki alerjen durumlardır. Bunun dışında havasız ortam, kokulu ortam etkili olur. Eğer sebep alerjikse mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Hapşırmak diğer yandan gribal enfeksiyonların habercisi olduğundan ilgili tedavinin uygulanması gerekir. Toz faktörü hapşırığa neden olan bir durumdur. Tozlu yerlerde bulunan bir kişi hapşırma refleksi ile cevap verebilir.
Kaynakça: Sciencefocus
Admin hıçkırıkla ilgili de bilimsel bir makale paylaşırsan seviniriz.
Tarih 18.12.2022 saat gecenin yarısını geçmiş ve ben derin bir uyku halindeyken ne olduğunu bilmediğim bir şekilde uykudayken HAPŞIRDIM hapşırmam ve aniden yatmam saniyeler içinde oldu bu sabah uyandığımda gibi hapşırık uyku halindeyken imkansız birşey olduğunu öğrendim peki benim yaşadığım durumun bir açıklaması var mı, bu olay başka kimsenin başına gelmiş mi ?
Lütfen beni bilgilendirin