1926 yılında sinema henüz pek yaygın değildi. Buna rağmen oldukça ilgi topluyor, büyük şehirlerde kendisinden bahsettiriyor. ve her yeni film büyük bir sabırsızlıkla bekleniyordu. 3 Şubat 1926 tarihinde Paris’lileri akşam gösterilmesine başlanacak olan yeni bir filmden (o zamanlar henüz süper prodüksüyon gibi sözler yoktu) bahsediyorlardı. Film, adını Pierre Benoit’nın “La Chaussee des Geants (Devler Kaldırımı)” adlı ünlü eserinden aldı.
İngiliz’lerin “Giant’s Causeway” dediği Devler Kaldırımı Kuzey İrlanda’daki Antrom Kontluğu’nda denizde doğru yayılmış ve boyları 2 ila 12 metre olan 40 000 bazalt sütunundan meydana gelmiş bir tabiat harikasıdır.
Devler Kaldırımı aynı zamanda, Pierre Benoit’nın 1922’de yayınlanmış olan ve konusunu İrlanda iç savaşlarından alan bir romanın adıdır.
İrlanda’lıların İngiliz baskınına karşı mücadelesi o günlerin aktüel konusuydu. İrlanda altı yıl süren kanlı savaşlardan sonra ancak 1921’de bağımsızlığını ilan etmişti. Ama, acaba mücadele bitmiş miydi?
Pierre Benoit bu eserini yazarken, bir romancıdan çok bir gazeteci gibi davranmıştı. Eserinin kazandığı büyük başarıda bunun etkisi oldu; şüphesiz filmden de aynı başarıyı kazanması bekleniyordu.
Üstelik yazarın hayalinde yaşayan bu “devler” bir bakıma İrlanda mukavametinin kahramanları değil midir ve Paris’liler böylece onları desteklediklerini göstermemişler midir?
Bunlar da aynı gün oldu:
- 1920 : Fevzi Paşa Harbiye Nazırı oldu.
- 1922 : Eiffel kulesi ilk meteoroloji bültenini yayınladı.
Jacques Gabalda ve Rene Beaulieu, “Devler Kaldırımı Beyazperdede”, Geçmişteki Önemli Olaylar (İstanbul: Baskan Yayınları, 1981), 1: 21.
Yorum Yap