Dev teknoloji firmaları ekran teknolojileri konusunda hayatımıza her gün yenilikler katıyor. Gelişen AR-GE, yapay zeka sistemleri ve çok daha fazlasıyla yıllarca hayal ürünü olarak anılan akıllı teknolojiler bugün gerçek oluyor.
Akıllı telefonların yatay veya dikey tutuşa göre ekran otomatik döndürme özelliği birçok uygulamayı daha kolay kullanmayı sağlıyor. Samsung bu kolaylığı televizyonlara da taşımak istemiş. Sero adını verdiği televizyon elinizde tuttuğunuz akıllı telefonla tümüyle senkronize çalışıyor. Böylece hem cep telefonunun ekranında gördüğünüz görüntüyü televizyona yansıtabiliyor hem de telefonu tuttuğunuz şekle göre televizyonunuzu da döndürebiliyorsunuz. Cep telefonu ekranından sürekli etrafınızdakilere bir şeyler gösteriyorsanız bu televizyon tam size göre. Henüz fiyatı belli olmayan Sero’yu tanıtan bir videoyu izlemek için:
Intel, Horseshoe Bend adını verdiği bükülebilir ekrana sahip bir dizüstü bilgisayar geliştirdi. Lenovo, Thinkpad modelinde; Dell ise Ori modelinde benzer ürünlerini tanıttı. Royale Mirage ise 360 derece ekranla kaplı bir akıllı hoparlör tanıttı.
Ekranlar pek ilginizi çekmediyse yine Samsung’un geliştirdiği SelfieType adlı sanal klavyeye göz atabilirsiniz.
SelfieType
Görüntü işleme ve yapay zekâ tekniklerinden faydalanan yazılım, cep telefonun önünde klavye varmış gibi yazdığınız yazıları algılayabiliyor. SelfieType’ı tanıtan bir videoyu izlemek için:
Samsung, akıllı telefon ve tabletlerde yazı yazmayı çok ileri bir boyuta taşıyor. Şirketin CES 2020 etkinliğinde tanıtmayı planladığı görünmez klavye Selfie Type’ın nasıl çalıştığını gösteren bir video ortaya çıktı.
Selfie Type, Samsung’un C-Lab ekibi tarafından geliştirilen bir proje. Bu proje, akıllı telefon ve tabletler için sanal bir klavye oluşturuyor ve yazı yazmayı oldukça ilginç bir şekilde çok daha kolay bir hâle getiriyor. Yani Samsung’un yeni projesi, ellerinizin altında görünmez bir klavye oluşturuyor ve bu klavyede yazı yazmak için cihazınıza herhangi bir donanım bağlamanız gerekmiyor.
3D Dış Mekan Ekranları
Sırada ekran teknolojisindeki gerçekten “büyük” bir gelişme var. Sadece mecazi anlamda değil, gerçekten büyük. 2015 yılında Viyana Teknoloji Üniversitesi devasa ekranlar, çok büyük 3D paneller ve dış mekanda kullanılabilecek dijital sinyalizasyon çözümleri ile ilgili detaylar yayınladı.
Bu ekran teknolojisi 3D piksellere dayanıyor. Yansıtılan görüntüler, görüntüleyici yön ve açı değiştirdiğinde kayıyor ve hareket ediyor. Dolayısı ile aslında 2D olan hologramlar 3D gibi görünebiliyor. Bu sistem ayna ve lazerler ile birleştiriliyor. Bu sayede çok yüksek açısal çözünürlük üretiliyor ve sol göz sağ gözde farklı bir resim algılanmasına imkan sağlanıyor. Bu şekilde 3D gözlük olmaksızın 3D bir görüntü yaratılmış oluyor.
Kaynakça: Samsung, Businessinsider, Androidauthority
Yorum Yap