Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden bilim adamları, atmosferde bulunan su buharından elektrik üretebilen bir cihaz geliştirdiler.
Cihazı oluşturan teknolojinin kökeni aslında bundan tam 30 yıl öncesine dayanıyor. Yıllar önce bilim adamları, Potomac Nehri’nin çamurlu kıyılarında oksijensiz manyetit üretebilen Geobacter cinsine ait bir bakteri keşfetmişlerdi.
Bu bakteri üzerinde çalışmalar yapan Massachusetts Üniversitesi elektrik ve bilgisayar mühendisliği yardımcı profesörü olan Jun Yao, bakterinin nanoteller ve elektrotlarla kazara temasa geçmesinin ardından, bu temasın kendi kendine bir şekilde akım ürettiğini keşfetmiş. Jun Yao yaptığı açıklamada ‘’Atmosferik neme maruz kalmanın çok önemli olduğunu ve protein nanotellerinin suyunu absorbe ederek cihaz boyunca bir voltaj gradyanı ürettiğini keşfettim.’’ İfadelerine yer verdi.
Bilim verilerinde neredeyse mikro yapıdaki bu yapının 0.5 volt elektrik ürettiğini göstermekte. Çoğu bilim kuruluşu, çevreyi kirletmeyen ve yenilenebilir yeni bir elektrik üretme teknolojisinin bulunduğunun ve zaman içinde kullanım alanının büyüyeceği konusunda hem fikir olmuş durumda.
Özellikle düşük maliyet ile üretilebilecek olan bu buluş, kullanım kolaylığı açısından diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının aksine, nem dışında ek bir gereksinime ihtiyaç duymamakta. Çölde dahi düşük nemde çalışabilecek olan bu buluşun, kablosuz elektrik teknolojisinin de önünü açması bekleniyor. “Nihai hedef, büyük ölçekli sistemler yapmak” diyen Yao; gelecekte bu teknoloji kullanılarak, nanotelin duvar boyasına dahil edilmesiyle evlere elektrik sağlanabileceğini açıklıyor. Boyaya karıştırılarak tüm iç mekâna döşenip, alanın elektrik ihtiyacını kablosuz olarak giderebilmesi muhtemel.
“Kablo üretimi için endüstriyel bir ölçeğe ulaştığımız zaman, sürdürülebilir enerji üretimine büyük bir katkı sunacak geniş sistemler yapabileceğimizi umuyorum.”
Kaynakça: Nature, University of Massachusetts Amherst, PopularScience
Yorum Yap