Hindistan ile Çin arasında Himalaya sıradağları uzanır; bu heybetli dağların en yüksek doruğu, çevredeki dağlılar tarafından “Dünyanın Anası” yada “Tanrıların Tahtı” diye anılan Everest tepesidir.
Yeryüzünün en yüksek tepesi olan Everest, Himalaya dağlarının sekiz bin metreyi aşan on dört doruğu içinde en heybetlisidir. Bu tepe, Nepal ile Tibet’i ayıran sınırı çizer. Dondurucu soğuk, doğal engeller ve altı bin metrenin üstünde havanın, solunum maskesi kullanmayı gerektirecek kadar seyreltik olması gibi nedenlerle tırmanılması çok güç olan bu tepe, bugüne kadar birçok dağcının hayatına mal olmuştur. Nihayet 29 Mayıs 1953’te Yeni Zelanda’lı dağcı Edmond Hillary, kılavuzu ve taşıyıcısı Nepal’li Tinsing’in eşliğinde Everest’in doruğuna ulaşabildi. Everest bir İngiliz coğrafyacısının adıdır; 19. Yüzyıl’da pek iyi bilinmeyen ve “Dünyanın Çatısı” diye adlandırılan bu bölgenin tam ve doğru bir haritasının yapılmasında büyük katkıları olan bu coğrafyacının adı, bu tepeye verilmiştir.
Dünya Üzerindeki En Yüksek Dağ
Everest, her bir tırmanıcı için 8848,43 metre yüksekliğinde bulunan bir hayaldir, buna rağmen şüphesiz ki Everest, dünya üzerinde bulunan en zorlu ve en ölümcül dağdır. Evet, Everest gezegenimizdeki en yüksek yerdir ve her ülkeden her bir çocuk, bu ünlü dağın zirvesi hakkında bilgi sahibidir. Fakat Everest’in keşfi ve Everest’e tırmanan kişiler ile ilgili olan gerçek hikâyeler, ne yazık ki insanlar tarafından pek bilinmemektedir. Üzerinde bulunan buzulların hareketlerinden dolayı piramide benzeyen bir forma sahip olan Everest, iki Asya ülkesi olan Çin ve Nepal arasındaki sınırda yükselmektedir.
Everest Dağı’na Tırmanmak Ne Kadar Zaman Almaktadır?
Dünyanın çatısına tırmanmak, dağın resmedilmeye değer karlarla kaplı olan yamaçlarında bir kaç gün boyunca yürümek anlamına gelmez. Deneyimsiz kişiler için ve herhangi bir hastalığın minimum bir riskine bile sahip olan kişiler için, ortalama yüksekliğe alışma dönemi (ana kamp – rakım 5100 metre) bazı durumlarda 30-40 güne kadar olabilir, vücudunuz oksijen eksikliğine ve mevcut hava basıncına alışana dek etrafınız tüm bir ay boyunca Sherpalarla ve takım arkadaşlarınızla birlikte çevrili olacaktır. Sadece bu yolla tırmanmaya devam edebilirsiniz.
Turistik bir rota söz konusu ise tüm bir tırmanışın ortalaması, Katmandu’ya varışınızdan itibaren dünyanın en yüksek noktasına çıkana kadar yaklaşık 60 gündür. Bir dağcı hazır olduğu zaman, ana kamptan zirveye olan yolculuk yaklaşık olarak 7 gün sürmektedir. Zirveye ulaşıldıktan sonra bu dağcının ana kampa inmesi için toplamda 5 güne ihtiyacı vardır.
Everest’e Tırmanmanın Bedeli Ne Kadardır?
Hepimizin bildiği gibi yüksek irtifalar çıkmak tamamen öde ve oyun oyna tarzındadır ve şunu bilmelisiniz ki dağcılık için fiziksel olarak hazır olmak tek başına yeterli değildir, bununla birlikte ücret ödemek için hazır olmanız gereklidir. Eğer tek başınıza giderseniz bunun ücreti yaklaşık olarak 30 bin $ olur. Seyahat şirketleri rehberli seferler sunmaktadır, bu hizmetin bedeli ise yaklaşın 60 bin $’dır. Telefon ve İnternet erişimini içerisinde barındıran VIP seferler ise 90 bin $’ı bulan yüksek rakamlardan oluşmaktadır. Genel olarak bu, paketin içerisinde bulunan servislerin sayısına ve kalitesine, buna ek olarak da rehbere bağlı olmaktadır.
Buna rağmen çalışmak için rehberinizi ve şirketinizi seçerken, sadece fiyatı ve sağlayıcının adını seçmemek oldukça önemlidir. Uçuşların da bunlara dâhil olduğunu araştırmak ve görmek, her zaman daha iyi bir yöntemdir. Ayrıca Sherpa hizmetinin (Arzı çok az insan kaynağı) dâhil olup olmadığını da görmeniz, tavsiye edilen şeyler arasındadır. Çünkü bazen ana kamp alanında bulunduğunuz zaman Sherpalara da ücret ödemek zorunda kalırsınız, böylece beklenmedik sürprizlerden kaçınmak için mutlaka detaylara göz atmak her zaman daha iyidir.
Neden Bu Kadar Pahalı?
Nepal hükümeti, Everest’e tırmanmak isteyen yabancıları zorunlu bir ücrete tabi tutmaktadır. Tırmanış grubuna ve zaman aralığına bağlı olarak bu ücret 11000$’dan 25000$’a kadar çeşitlilik gösterebilmektedir.
Everest Dağına Tırmanan İlk Kişi
Dünyanın en yüksek noktasında bulunan ilk kişinin Edmund Hillary olmasında rağmen, kendisinden önce birçok kişi Everest’e tırmanmak için denemelerde bulunmuştur. 20. Yüzyıla geri dönersek Everest dağının yeni kurulan komitesinin özel seferleri en uygun yolları keşfetmektedir ve bu seferin üyeleri, yerel halka göre “kutsal dağ” olan Everest’e ayak basan ilk kişilerdir. Ve yine, birbirinden tamamen farklı iki insan olan Yeni Zelandalı Sir Edmund Hillary ve Nepalli dağcı Tenzing Norgay, güney yolu üzerinde tırmanarak ortaklaşa ilerlemişlerdir. Ve nihayet tarih boyunca insan adımına şahit olmamış bir konuma ayak basmışlardır.
Evereste Çıkan İlk Türk
Ali Nasuh Mahruki, 1995 yılında Everest’e de tırmanarak “Everest’e tırmanan ilk Türk” ünvanını almıştır. Ali Nasuh Mahruki aynı zamanda dünyanın çıkılması en zor dağı K2 dağına tırmanan da ilk Türk’tür. Bu tırmanışını 2001 yılında gerçekleştirmiştir.
Evereste Çıkan İlk Türk Kadın
Zirveye ulaşanlardan Eylem Elif Maviş, Everest’in zirvesine Türkiye’den ulaşan ilk kadın dağcı oldu. 2006 Everest Türkiye Takımı, sınırları zorlayarak 8 bin 850 metrelik zirveye çıktı.
Kaynakça: Wikipedia, TarihiOlaylar, Britannica, TheHustle, Bianet,
Yorum Yap