Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada’nın doğal sınırını çizen Erie ve Ontario göllerini bağlayan Niaga nehri üzerindeki Niagara çavlanı belki de dünyanın en çok turist çeken, en görülmeye değer yerlerinden biridir.
Amerika yerlilerinin dilinde Niagara “Suların Şimşeği” anlamına gelir. Gerçekten de kırk yedi metre yükseklikten dökülen on beş bin metre küp su, insanı sağır edecek kadar şiddetli bir gürültü yapar! Bu yükseklikten dökülen suyun kayaları aşındıracak kadar kuvvetli olması pek tabiidir ve bu yüzden çavlan yavaş yavaş Erie gölüne doğru çekilerek günden güne gerilemektedir.

Yirmi ya da otuz bin yıl önce, Niagara nehrinin suları doğrudan doğruya Ontario gölünden on iki kilometre kadar uzaklaşmıştır! Niagara’yı gezmeye gelen turistler, gemilerle ta çavlanın döküldüğü yere kadar gidebilirler. Hatta, kayanın içinde oyulmuş yeraltı tünelleriyle, bu su duvarının altından bile geçmek mümkündür.
Niagara Şelaleleri
Niagara Şelalesi, Kuzey Amerika’nın doğusunda ABD ile Kanada arasında, Niagara Nehri üzerinde bulunmaktadır. Aslında ilk duyulduğunda tek bir şelale olduğu sanılan Niagara Nehri’nin üzerinde üç şelale bulunmaktadır. Bu şelalelerin en büyüğü Horseshoe, diğer iki şelale ise “American Falls” ve “Bridal Vells Fall” şelaleleridir.

Niagara nehri Kuzey Amerika’nın en büyük nehridir ve şelalelerin etrafı park haline getirilmiştir. Niagara parkı kardeş şehir olarak kabul edilen Niagara Falls – Ontorio ve Niagara Falls – New York tarafından korunmaktadır. Şelale Kanada ve ABD arasında paylaşılmasına rağmen en popüler kısmı Kanada’da bulunan kısmıdır. Bu şelaleden en çok faydalanan şehir ise New York Eyaletinde bulunan şelaleye en yakın şehir Buffalo şehridir.
Niagara Şelalesi’nin Özellikleri:
- Şelaleye de adını veren nehir Kuzey Amerika’nın en büyük nehridir.
- Yılda 20 milyon civarında turist karşılamaktadır.
- Hem ABD hem de Kanada’ya elektrik üretmektedir.
- Dünyada ters yöne akan tek şelaledir. Akan sular taşlara çarparak geri döner, bu durumun eşi benzeri yoktur.
- Şelale yılda toplam 102 cm kadar genişlemektedir.
- 51 metre boyunda olan bu şelaleden 30 saniyede 168 bin metreküp su akmaktadır.
Niagara şelalesi binlerce yıl önce kuzey kutbundan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerle birlikte oluşmuştur. “Suların Şimşeği” olarak adlandırılan bu şelale Zambiya ve Zimbabve sınırları arasında bulunan Viktorya Şelalelerinden sonra ikinci en büyük, Venezuella’daki Angels Şelalesinden sonra da ikinci en yüksek şelaledir. Niagara ismini ise kızılderililerden almıştır. Niagara ismi “Suların şimşeği” anlamını taşımaktadır.

Niagara Şelalesinde Ne Yapılır ?
Nehirde bot turları düzenlenebilir, bölgede sık sık meydana gelen muhteşem gökkuşağı seyredilebilir, Rainbow Köprüsü’nün üzerinde yürüyüş yapılmalı ve aynı köprü üstünde iki ayrı ülkede bulunma hissini bizzat yaşamak gerekir.
Gezilecek ve Merak Uyandıracak Niagara Bölümleri:
- Rainbow Bridge (Gökkuşağı Köprüsü)
- Maid of the Mist (Sislerin Kızı)
- Gözlem Kulesi
- Goat Island (Keçi Adası)
- Cave of the Winds (Rüzgarlı Mağaralar)
- Kanada hükümetinin yaptırdığı Welland Kanalı sayesinde gemilerle şelale etrafında gezinti yapılabilmektedir.

Niagara Nehri üzerinde Sırp asıllı Amerikalı bir bilim adamı olan Nikola Tesla (Şimşeklerin Efendisi) tarafından kurulmuş hidroelektrik santralleri bulunmaktadır. Bu elektrik santralleri sayesinde hem ABD’ye hem de Kanada’ya elektrik üretilir. Bu santraller tarihte kurulan ilk alternatif santrallerdir.

Niagara Şelalesi Donmuş Mu?
Niagara Şelalesi, 29 Mart 1848 tarihinde su akışını yaklaşık 30 saat boyunca durdurdu. Bu sırada şelaleyi kaplayan buz nedeni ile Niagara’yı oluşturan iki şelale su akışını donmanın etkisiyle şelaleyi durdurdu.

Niagara Şelalesi’nin tek bilinen tarihli su akışı durmasıdır. Aslında tamamen nehir donmamıştı ama belli bir noktaya kadar nehrin donması ve akışının durması ile insanlar bir noktaya kadar Niagara Şelalesi’nde yürümeye ve bazıları içinse temelinde bulunan kayaları keşfetmeye ortam hazırlamıştı.
Kaynakça: Travelawaits, Pixabay, Edumag, Tarihiolaylar, Wikipedia, WorldAtlas
DOĞANIN GÜCÜ.