Dijital çağın hızla geliştiği ve büyüdüğü günümüzde hemen hemen her teknolojik alet internet erişimine sahip duruma geldi. Gün içerisinde milyarlarca insan internete giriş yapıyor. Sosyal medya ve internet siteleri üzerinde birçok ziyaret gerçekleştiriyor. Hal böyle olunca dijital çağın gelişimini yakalamak bazen mümkün olmayabiliyor. Günümüz dijital çağında birçok kullanıcıyı yakından ilgilendiren Download ve Upload nedir sorularını yanıtlayalım.
Upload ve Download terimleri günümüz internet çağında oldukça önemli bir yere sahip olan ve birçok kişinin detaylarını merak ettiği ve hangi hızın ideal olduğunu düşündüğü bir çevrimiçi veri aktarım hızımızı ifade eden hız terimleridir.
Download Nedir, Ne İşe Yarar?
İnternet’ten bir fotoğraf, film veya oyun indirirken aslında download yapmış olursunuz. Download kısaca veri indirme eylemi olarak tanımlanabilir. Download hızı ise indirme hızını ifade eder. Yani saniyede ne kadar büyüklükte veri indirdiğiniz, download hızı ile ifade edilir.
İndirme işlemleriniz sırasında indirmek istediğiniz veri ya da herhangi bir dosyayı barındıran taraftan ilgili dosyayı ne kadar hızlı alabileceğinizi tarif eder. Download Hızı yani bir nevi veri aktarım hızınız olarak söylenebilir. İnternet bağlantınızın kalitesi oldukça yüksek dahi olsa indirme hızınız yavaş ise bir filmi indirmeniz saatler sürebilir.
İndirme hızı internet servis sağlayıcıları tarafından “Mbps” olarak belirtilir. Kullanmakta olduğunuz internet hizmetinizin hızına bağlı olarak anlık veri alım hızınızda bu sayede belirlenir. 8 Mbps bir internet bağlantısına sahipseniz saniyede ortalama 800 KB’lık bir veri alabilirsiniz. Kabaca her 1Mbps internet hızı için 100 Kb/S bir indirme hızınız var diyebiliriz.
Mega Bit (Mb) ile Mega Bayt (MB) aynı şey değildir.
- 1 Mbps (Saniyede 1 Mega Bit) = 128 KB
- 4 Mbps (Saniyede 4 Mega Bit) = 512 KB
- 8 Mbps (Saniyede 8 Mega Bit) = 1 MB
- 16 Mbps (Saniyede 16 Mega Bit)= 2 MB
- 32 Mbps (Saniyede 32 Mega Bit) = 4 MB
- 56 Mbps (Saniyede 56 Mega Bit) = 7 MB
- 100 Mbps (Saniyede 100 Mega Bit) = 12.5 MB
Örneğin 1GB (1024MB) büyüklüğünde bir film olsun ve download hızımız 80Mbps olsun (80Mbps saniyede 10MB indirmek demektir).
1024\10=102 saniye 102\60=1,7 dakika da indirmiş oluyoruz 1GB boyutundaki bir filmi.
Upload Hızı Nedir?
Herhangi bir cihaz üzerinden dijital ortama gerçekleştireceğiniz yüklemelere yani göndermelere upload adı verilmektedir. Upload hızı, servis sağlayıcınız tarafından size sunulan karşıya yükleme hızıdır. İndirme hızınızla, karşıdaki bilgisayardan, yani sunucudan veri alırken yükleme hızınızla da karşıdaki bilgisayara, sunucuya veri gönderirsiniz.
Upload hızı ise karşıya yükleme hızı anlamına gelmektedir. Yani bilgisayarınızın ne kadar kısa sürede diğer bilgisayarlara veri gönderebildiğini ifade etmektedir. Genelde upload hızı, download hızından çok daha yavaştır. Bunun sebebi servis sağlayıcılarının (TTNET, TURKNET) kullanıcıların hosting firmalarından vazgeçip kendi evinde web site barındırmalarını engellemektir. Çünkü servis sağlayıcılar upload hızı yüksek olan İnternet ağını çok daha yüksek fiyata satmaktadırlar.
Upload hızınız veya download hızınız size yeterli gelmiyor ise hızın yüksek olduğu yeni İnternet paketlerini seçip fazladan para ödemelisiniz yada yeni bir servis sağlayıcısına başvurmalısınız.
Download (İndirme) hızı, upload (yükleme) hızı ve ping sürenizi ölçmek isterseniz aşağıda linkini verdiğim siteleri kullanabilirsiniz.
Ping Süresi Nedir?
Ping süresi ise sizin bilgisayarınızdan bir başka bilgisayara veri iletilene kadar geçen süreyi ifade eder. Bunu oyunlardan bir örnek ile anlatacak olursak: örneğin csgo veya zula gibi online silahlı bir oyun oynuyorsunuz diyelim. Ateş ettiğiniz anda ateş ettiğiniz bilgisinin oyunun sunucularına kadar ulaşması bir miktar zaman alacaktır. Geçen bu süreye Ping denilmektedir. Eğer ping’iniz 30 ise bu 30 mili saniye sonra ulaşıyor demektir. Oyunda iken ping 300 mili saniyeye çıktığında eğer karşınızdaki rakibe mermi sıkarsanız sizin mermiyi sıktığınız bilgisi sunucuya gitmeden rakibiniz sizi yenecektir.
Farklı DNS kullanmak ve VPN kullanmaya başlamak ping sürenizi normalden çok daha fazla arttırabilir. Çünkü DNS veya VPN kullandığınızda işlemler farklı ülkelerin üzerinden gerçekleşeceğinden ping süresi artabilir.
Ping süreniz bağlantı şeklinizle de alakası vardır. Fiber, ADSL, 3G gibi farklı bağlantı türlerinde aynı sunucuya farklı ping süreleri ile veri yollayabilirsiniz. En iyi olan bağlantı türü fiber optiktir.
Kaynakça: Allconnect, Lifewire, Robots, Egezegen,
Yorum Yap