İnsanların sizi daha çok sevmesinin bilimsel olarak kanıtlanmış bir yolu olduğunu biliyor muydunuz? Bir insanın aniden sizinle çok iyi arkadaş olmasını sağlayacak mucizevi bir yöntem bulunmasa da tanıştığınız insanların sizi daha çok sevmesini sağlayacak bir yöntem olan Ben Franklin Etkisi bulunuyor.
Benjamin Franklin, 18. yüzyılda yaşamış Amerikan devlet adamı, bilim adamı, mucit, müzisyen ve yazar. Muhtemelen bir çok filmde ve doların üzerinde görüp tanıyor olmalısınız. Bir keresinde, bir kişi onu uzunca bir konuşma ile kendisini yerdi. Bu onu çok öfkelendirdi, ancak intikam almak yerine farklı bir şeyler denemek istedi.
Amacının onu bir arkadaşa çevirmek olduğunu anladı çünkü böyle bir şey onu kışkırtacağını düşündü. İlerde kendisi hakkında yine böyle bir davranışta bulunabileceği kanısına vardı.
Bu yüzden Benjamin Franklin düşmanından bir kitap ödünç almak için bir mektup yazdı. Benjamin Franklin bir dönem kütüphanede çalıştığı için iyi bir edebi zevki vardı. Bundan dolayı bu durum düşmanı tarafından hoş karşılandı. Kitabı Benjamin Franklin ‘e gönderdi.
Bir dahaki karşılaşmalarında kendisiyle iyi bir sohbet gerçekleşti ve arkadaş oldular. Düşmanından kendisini destekleme sözü aldı.
“Bir zamanlar size iyilik yapan biri sizin ona borçlu hissetmenize kıyasla yeni bir iyilik yapmaya daha hazır olacaktır.”
– Benjamin Franklin
Yapılan Çalışmalar Ben Franklin Etkisini İspatlıyor
2014’te ABD ve Japonya’dan katılımcıların olduğu bir araştırma çalışması yapıldı. Bir projeyi tamamlamak için yardım isteyen birinin yardım istemeyenlere göre çok daha fazla sevildiği ortaya çıktı. Çiftler üzerinde yapılan bir deneyde de iyilik yapan kişinin iyilik yaptığı kişiye karşı diğerine göre yüzde 5 daha fazla yakınlık hissettiği görülmüştür. Benjamin etkisinin doğruluğunu kanıtlayan pek çok çalışma olmuştur.
İnsan zihni, maliyetlerden daha fazla fayda sağlayan bu işlemleri yapmak için elinden geleni yapacak şekilde tasarlanmıştır. Eğer başarısız olursa ve faydalardan daha fazla maliyet taşıyan bir şey yapmaya kalkarsa faydalarından daha fazla masrafa maruz kalmış bilginin ele alınması zordur. Bunun gerçekten başarısız olduğunu kendine itiraf edemez bu yüzden bahaneye ihtiyacı vardır.
Çoğu durumda, nefret kendinizi rakibinizden daha iyi görmenizi sağlayacak bir yöntemdir. Çoğu zaman birisi “senden nefret ederim” dediğinde, “Benden daha iyi olduğunuzdan nefret ediyorum” demek isterler.
Kaynakça: Sage Journals, Apa Psycnet, Goalcast, CeoStudent, Kreatifbiri
Yorum Yap