Tokyo, Akasaka’daki DAWN Cafe (Çeşitli Avatar Çalışma Ağı), ALS’li hastalar da dahil olmak üzere ciddi engelli insanlar tarafından uzaktan kontrol edilen robot avatarları ile çalışacak. Gerçek zeka ile güçlendirilen robot avatarları siparişinizi alabilir, yiyecek ve içeceklerinizi getirebilir ve herhangi bir sorunuz veya isteğinize yanıt verebilir.
Tokyo’da hizmet vermeye başlayan bir kafede sadece robot garsonlar çalışıyor. Yapay zekanın ve robot teknolojisinin geldiği nokto düşünüldüğünde sıradan karşılanabilecek bu kafeyi sıra dışı yapan özelliği robotların yapay zeka olmadan çalışması. OriHime-D adı verilen 120 cm boyundaki robotlar, felçli insanlar tarafından kontrol ediliyor. Evinde veya hastanede bulunan tümüyle felçli bir hasta, görebileceği bir yere yerleştirilen ekran yardımıyla robotun üzerinde bulunan kameradan alınan canlı görüntüyü izliyor ve sadece gözlerini kullanarak robota komut veriyor. Geliştirilen sistemle felçli hasta, robotu hareket ettirebiliyor, etrafa bakabiliyor, konuşabiliyor ve nesneleri tutabiliyor.
Robotları kontrol ederek uzaktan da olsa cafede çalışan bu kişilere asgari ücret üzerinden maaş da ödeniyor. Her ne kadar kullanılan teknoloji henüz çok ileri düzeyde olmasa da bu proje felçli insanları hayata bağlama açısından hayli değerli . Umarız gelecekte bu gibi sosyal faydası yüksek projeler artar.
OryLab CEO’su Kentaro Yoshifuji;
“Bu robotların hem engelli insanlara hem de çalışma konusunda zorluklarla karşılaşan diğer insanlara yardım etme potansiyeline sahip olduğuna inandığını söyledi: “OriHime sadece hastanede yatan insanlar tarafından değil. Reddeden öğrenciler tarafından da kullanılabilir okula gitmek ve hatta çocuklara baktıkları için işe gidemeyen anneler bile. ”
“Bu teknoloji insan gücünün yeniden dağıtılmasına yardımcı olabilir, böylece doğru kişi daha düzgün bir şekilde daha düzgün bir şekilde çalışabilir” diye ekledi.
Yaşlanan nüfusu ve azalan işgücü bulunan bir ülkede, daha fazla insanın Japonya’nın OriHime gibi işçilere olan ihtiyacını karşılamasına olanak tanıyan çözümler vazgeçilmezdir. DAWN Cafe’nin denemesi başarılı olursa ve Robot avatarlarının kullanımı diğer kafelere ve diğer pazarlara kadar uzanıyorsa. Sadece engelli insanları işgücüne yeniden entegre etmek için değil. Aynı zamanda işgücünün kendisi için de harika olabilir. Toplumun özürlülük, ırk, cinsiyet veya din nedeniyle yetenekli işçileri marjinalleştirme konusunda uzun bir geçmişi vardır. DAWN, geleceğin otomasyonla ilgili değil, özgürleşme ile ilgili umutlu bir işaret.
Kayankça: Gaijinpot, Bilim ve Teknik
Yorum Yap