Kısaca Mac olarak da adlandırılan Macintosh Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın kurduğu Apple Inc. Şirketi’nin masaüstü ilk kişisel bilgisayar serisidir. Tarihte bugün 24 Ocak 1984’de piyasaya sürülen ilk modelin ismi ise Mac 128K olarak tanımlanmıştır.
Grafik tabanlı bir ara yüz (GUI), mouse ve klavye üçlemesi ile öne çıkan ilk Macintosh bilgisayar hem kişisel kullanım da hem de ofis kullanımında önemli avantajları da beraberinde getirdi.1946 yılında kullanımına başlanan tarihin ilk elektronik bilgisayarı ENIAC sonrasındaki gelişmelerden biri de 1970’lerde evinin garajında ilk kişisel bilgisayarlarını yapan Steve Jobs ve Steve Wozniak’a aittir.
Böylece Apple’ın doğuşunun ardından sürekli olarak yeni çalışmaları hedefleyen bu iki isim 1984 yılında Macintosh serisinin de ilk adımını atmışlardır. Macintosh ismi ise ana markaları olan Türkçe’de elma anlamına gelen “Apple” ile bağlantılıdır. Amerikalı bir çiftçi olan John McIntosh’un arazisinde bulunan özel bir elma türüne kendi ismini vermiştir. Apple ekibi, McIntosh elmasından esinlenerek bu yeni projeye Apple ile bağlantılı bu ismi vermek istemişler ancak gerekli yasal izinler alınamadığı için buradan esinlenerek Macintosh isminde karar kılmışlardır.
1.Yazılım
1.1. Mac OS – Mac OS X
Macintosh serisi bilgisayarlar, genellikle Apple’in kendi ürünü olan Mac OS işletim sistemini kullanır. Mac OS, kendi içinde Mac OS Classic (1984-2001) ve Mac OS X (2001- ) olarak ikiye ayrılır. İki işletim sistemi birbirinden bağımsızdır ve Mac OS X, Classic altında çalışan yazılımları Classic (Mac OS X) adı verilen bir yazılım ile çalıştırmaktadır; ama Classic desteği, Apple’in Macintosh serisinde Intel işlemcileri kullanması ile bitmiştir ve günümüzde sadece PowerPC sahibi Macintoshlar Classic yazılımlarını çalıştırabilmektir.
1.2. Windows
Intel işlemcili Macintoshlar, Boot Camp adı verilen bir yazılım sayesinde Microsoft Windows işletim sistemi de kullanabilmektedir. Yazılım, Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8 desteği ile işletim sisteminin Macintoshlarda rahatlıkla çalışabilmesi için gerekli sürücüleri de yüklemektedir.
1.3. A/UX
Bu bilgisayarlarda çalışabilen başka bir işletim sistemi ise yine Apple’in kendi ürünü olan A/UX işletim sistemidir. İşletim sistemi Macintosh II, Macintosh Quadra ve Macintosh Centris serisi Macintoshlarda UNIX çalıştırılabilmesi ve ayrıca Mac OS işletim sisteminin arayüzünü koruma amacıyla, 1988 yılında piyasaya sürülmüştür. Sistem fazla tutmamış ve PowerPC işlemci serisine uyarlanmadan 1995 yılında geliştirilmesi durdurulmuş ve piyasadan kaldırılmıştır.
1.4. Linux
Macintosh serisi bilgisayarlarda, çeşitli Linux sürümlerinin çalıştırılabilmesi mümkündür. Bunlardan belki de Macintosh için en ünlüsü MkLinux işletim sistemidir. Sistem 1996 yılında OSF Research Institute ve Apple C tarafından yapılmıştır.
1.5. iApps
iApps, Apple’ın genelde Mac bilgisayarları ile birlikte dağıttığı veya iLife veya iWork gibi yazılım paketleri ile satışa sunduğu yazılımlara denir. Bu yazılımlar, iTunes dışında, sadece Mac OS X altında çalışmaktadır.
2. Donanım
Şu anda üretimde olan bütün Mac serisi bilgisayarlar Intel x64 işlemcileri kullanmaktadır. Bu bilgisayarlar standard olarak minimum 4 GB hafıza içermektedirler. Macler, Combo Drive (DVD okuyucu ve CD yazıcı) veya SuperDrive (DVD ve CD yazıcı) ile gelmektedir. Güncel Macintoshlar, veri transferi için USB, FireWire ve Thunderbolt portlarını kullanmaktadırlar.
3. İşlemci
Orijinal Mac, 128k, 8 MHz hız ile çalışan Motorola 68000 işlemcisi ile üretilmiştir. Kullanılan işlemciler doksanlı yılların başında kendini PowerPC, ve 2005 yılında ise Intel x86 işlemcilerine bırakmıştır.
4. Veri Transferi ve Bağlantılar
İlk çıkan Macintosh’lar, hard disk veya disket okuyucular için Apple’ın özel olarak hazırlanmış seri portunu kullanmaktaydı. Bu daha sonra kendisini Macintosh Plus’ın piyasaya sürülmesi ile SCSI’ye bırakmıştır.
Klavye, fare gibi aygıtlar için, Macintosh II ile beraber Apple Desktop Bus(ADB) portu kullanılmaya başlanıldı. 1998 yılında iMac’in piyasaya sürülmesi ile birlikte, Apple, ADB yerine USB kullanmaya başladı. ADB portuna sahip olan son Macintosh, 1999 yılında piyasaya sürülen PowerMac G3 (B&W) oldu. Bu Macintosh ADB ile birlikte USB’yi destekleyen ilk ve tek Macintosh’du.
Yorum Yap