Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz kişilerin hiçbiri gerçekte var olmadı. Yapay zeka tarafından üretilen bu görüntülere fotoğraf demek ne kadar doğru bilmiyoruz ama son derece gerçekçi göründüklerini söyleyebiliriz. Yapay sinir ağlarıyla işleyen sistem, kaynak fotoğrafların hedef fotoğrafların öykülenerek değiştirilmesiyle çalışıyor. Her ne kadar ortaya çıkan sonuçlar etkileyici olsa da bu teknolojinin insanları aldatmak yada yalan haber yaymak gibi amaçlarla da kullanılabileceği düşünüldüğünde ürkütücü gelmiyor değil.
Yapay zekanın hayatımıza dahil olmasıyla birlikte gittikçe değişen dünya ve algılarımız, şimdi bizi tekrar şaşırtıyor. Tamamı yapay zekânın ‘elinden’ çıkan insan yüzleriyle tanışın…
Öte yandan bu tür teknolojilerin anne ve babanın fotoğraflarını kullanarak doğacak çocuğun görüntüsünü tahmin etmek gibi eğlenceli kullanımları da olabilir.
Aslında GAN teknolojisi kullanarak insanların resmi ilk kez üretilmiyor. Geçtiğimiz yıl yine aynı NVIDIA araştırmacıları nöral ağ tabanlı bir görüntü üreticiyle birkaç resim üretmişti. Fakat bunlar pek doğal durmuyordu ve bozulmuştu. Çözünürlükte daha düşüktü Nöral ağlar her geçen insan yüzlerinin taklitini yapmada daha inanılmaz bir hale geliyorlar. Peki gelecekte ayırt edilebilecek miyiz? Bu oranda bile, artık gerçekten ayırt edemiyoruz.
Şiir, şarkı, senaryo, roman derken…
Yapay zekâ şu ana kadar şiir yazdı, şarkı besteledi, senaryo yazdı, belli başlı roman denemeleri yaptı. Bunların hepsi bir insanın üretmesi için yıllar gerektiren işlerken, yapay zekâ için sadece ‘işlenecek verileri aldıktan sonra’ çarçabuk oluşturulabilecek birer üretim.
Fakat tabii bu üretimi yapabilecek zekâ ve algoritmayı oluşturabilmek kolay değil. Önce bir teknoloji üretip, sonra o teknolojiye verileri verip, daha sonra o verilerden bir şeyler öğrenmeyi, en son olarak da verileri kullanarak yepyeni üretimler yapmayı öğretmeniz gerek.
Şu ana kadar yapay zekânın yaptığı üretimler bazı açılardan ‘hatalı’ olsa bile, hiçbiri düzeltilemeyecek hatalar değildi. Yapay zekâ, gerçek anlamda konuşmayı öğrendiğinde önünde engel kalmayacak.
Kaynakça: OpenCulture , GercekBilim
Yorum Yap